top of page
Sepsi Helga

Sepsi Helga
EMPÁTIALABOR Pszichológiai Központ alapítója
 

ÖNISMERET

Az élet egy ÖNISMERETI utazás, ami egy életen át tart és egy soha véget nem érő önvizsgálat, sok-sok meglepetést okozva önmagunk számára. Ezen az úton a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy azzá váljunk, akik valójában vagyunk, és ne azok legyünk amilyennek mások látni akarnak... 


Mindig szerettem önmagammal lenni, sokat gondolkodni mindenről... Rengeteget kutakodtam az otthonról hozott mintáim között, nehéz volt megérteni, hogy mit miért teszek. Érdekelt, hogy: Mi az én hagyatékom? Mi az, amit tovább szeretnék adni az utódoknak és mit engedek el, magam mögött hagyva?


Továbbá szeretek különböző kultúrákat látni, megtapasztalni és egy teljesen más világba belecsöppenni. Tanulni tőlük valamit, amire ők képesek és én talán nem. Ismeretlen helyeket felfedezni, ülni egy kávézó teraszán és megfigyelni, hogy hogyan élnek mások. Jól esik néha háttérbe szorulni és csak figyelni... Kitalálni, hogy: Ki, milyen viszonyban van egymással? Milyen az emberek hangulata? Hogyan érezhetnek abban a pillanatban?


Egyre több tudatosságra és elfogadásra szert tenni, ez jelenti az igazi munkát számomra, hisz ,,…a különös paradoxon az, hogy csak amikor elfogadom magamat olyannak, amilyen valójában vagyok, azután tudok majd változni” (Carl Rogers).

ÉRTŐ MEGHALLGATÁS

Ugyanakkor, a soha meg nem szűnő kíváncsiság hajt. Kíváncsi vagyok rád! Mi is van a színfalak mögött? Mi van akkor, ha nem az ítélkező pódiumon állsz, megjátszva önmagadat? Mi történik, ha lerántod a leplet? 

Néha megkopogtatom azt a ,,bizonyos ajtót”, ami a belső világodhoz vezet. Megpróbálok bekérezkedni, abba a lelakatolt, poros szobába, ahová elbújt a ,,rejtett éned”. Viszont feltörni az ajtót, és akarva akaratlanul berontani hozzád nem szeretnék. Rajtad áll, hogy mikor érzed magad késznek a kitárulkozáshoz. Akárhogyan is döntesz, én ott leszek és türelmesen, EMPÁTIÁS ODAFORDULÁSSAL, csakis rád figyelve várok, hogy önmagadra lelj.

 

Abban hiszek, hogy meg van benned az önmegvalósítás lehetősége. Horney neves pszichológus szerint, ez egy olyan képesség, amellyel a világra jövünk. Tehát igenis képes vagy, a fejlődésre és a változásra!

 

Én feltétel nélküli elfogadással, empátiával és hitelességgel állok előtted, megteremtve számodra a biztonságos környezetet. Segítek elgurítani azt a nagy akadályt, ami meggátolja a benned rejlő lehetőségek kibontakozását. Mint útitárs követlek, de nem vagyok én a ,,mindentudó Isten”. 

 

Hiszek benned, jelen vagyok, támogatlak, figyelek rád és megtartalak, ha nehezen viseled a fájdalmat. Irvin D. Yalom szavaival élve: ,,…olyan vagyok, mint egy idegenvezető, aki körbevezet téged saját házad termeiben” 

ELHIVATOTTSÁG

ELHIVATOTTSÁGOM 14 éves korom óta töretlen, akkortájt döntöttem úgy, hogy pszichológus leszek. Ambiciózus embernek tartom magam, sosem tértem le az útról és inogtam meg. Egy dolog biztos volt az életemben és az nem más, mint a pszichológia iránti elköteleződésem. Nem volt ez egy könnyű és egyenes út, sok nehézséggel szembesültem, de sosem hátráltam meg. 

 

Ennek oka a bennem rejlő kiolthatatlan tudásvágy. Szeretek új dolgokról tanulni, más-más irányzatokba belekóstolni, eltérő perspektívákban gondolkodni, különböző módszereket kipróbálni és sok-sok képzésen részt venni. Akkor értettem meg pontosan, hogy mi áll ennek a hátterében, amikor Irvin D. Yalom egyik könyvében a következőket olvastam: ,,…technikai tudás nélkül nem lehet zongorázni, de egy tehetséges zenész túllép a begyakorolt technikán és a saját ösztöneire hagyatkozik”.

 

A pszichológia számomra egy hivatás, ez volt a legjobb döntés, amit 14 évesen meghoztam. Kiváltságosnak érezhetem magam, hogy mások felnyitják előttem a lelakatolt, poros szobát, beavatnak a titkaikba és megbíznak bennem. Igazán hálás vagyok ezért!

bottom of page