top of page
Image by Elena Joland
HOGYAN ALAKULT KI A KÜLDETÉSTUDAT BENNEM?

Melyik réteget érintjük?

Ez a történet ott kezdődik, hogy egy erdélyi kis faluban nőttem fel, most Budapesten élek. Mindig is elvágyódtam otthonról, valami többre és jobbra vágytam, ki akartam törni… Akkor még nem tudtam pontosan, hogy a pszichológián belül, mi az a küldetés, ami vezérelni fog. Viszont a sok hosszú év, amit távol töltöttem az otthontól, megtanított arra, hogy értékeljem a gyökereimet... mert ahhoz, hogy tudjuk hová vezet az utunk, tudnunk kell honnan jöttünk.


Most itt élek Budapesten a nyüzsgésben, itt van élet és kacagás. Ez egy jó nagy kontraszt, a vidéki élethez képest és ez az ami, igazán elindított bennem valamit.

 

Itt minden elérhető… Akár képzéseken, akár tréningeken vagy workshopokon akarsz részt venni, megadatik a lehetőség. A pszichológia iránt érdeklődök, több száz előadást hallgathatnak meg, melyeket nagynevű előadók tartanak.

 

Esténkét a kávézók is megtelnek és kerekasztal beszélgetések folynak, különböző témákról. Pszicho est, pszicho kör, pszicho kávéház? Amit csak szeretnél! Nem beszélve arról, hogy pszichológushoz járni is egyre ,,trendibb” és rengeteg szakember közül lehet választani.

Egyszer részt vettem egy előadáson és 5 neves pszichológus beszélt arról, hogy kezd jó irányba haladni a szakma. Pár éve az egyetemeken is túljelentkezések vannak, harc folyik azért, hogy felvételt nyerjenek a lelkes diákok.

 

Aztán egyik szakember felszólalt és azt mondta, hogy valóban jól haladunk a kérdés, hogy melyik réteget érintjük? Azokat, akiknek sok pénzük van és ki tudják fizetni a pszichológust? Vagy azokat is akik, tényleg rászorulnának, de nincs rá anyagi keretük? A vidéki embereket, a szegregált területeken élőket is el tudjuk-e érni, egyáltalán van-e szakember a környékükön?


Ekkor kezdtem el igazán megérteni, hogy mi történik otthon, ahonnan én jöttem. Le írok ide egy jó történetet, ami megerősítette bennem azt, hogy mi az amit igazán szeretnék.

 

Egy történet...

,,Egyik héten úgy alakult, hogy haza látogattam. Haza érve azt látom, hogy páran felbuzdulva éppen indulnának valahova, csak éppen rám várakoznak. Kérdezem hová mennek? Izgatottan válaszolják, hogy képzeljem el, van a közeli faluban egy ember, akinek van valami szerkezete és az a gép ,,mindent kimutat"... Még azt is, hogy kinek milyen betegsége van. Hát teljesen ledöbbentem, gondoltam csatlakozok hozzájuk, lássuk ki is ez a ,,csoda ember”.


Lassan megérkeztünk, aztán egy kis vézna férfi bevezetett a házba és megkért, hogy várakozzunk. Már attól is elsápadtam, hogy az illető a szülői házában az ,,első szobában” fogadja a pácienseket. Az első szobáról tudni kell, hogy vidéken ez egy szent hely, oda nem megy be akárki,  minden szépen le van takarva, ott mindig rend van és pompaság. Ez az ember még is feláldozta a jó tett érdekében…


Szépen mindenki bement külön-külön, aztán én következtem. Felhelyezett rám pár elektródát, és egyszer csak a gép 3 oldalas elemzésben kiadta, hogy mi is a helyzet velem. Többek között  az derült ki, hogy stresszes vagyok és még azt is jelezte, hogy nem eszek elég borjúhúst. Ezután az Úriember felírt nekem pár gyógynövény alapú gyógyszert, ami majd szépen csökkenteni tudja a bennem levő feszültséget.

 

Említenem sem kell, hogy mindez nem volt ingyen, igen jó bevételnek számított és jó sok vidéki embert is átvert. Jelzem, csak egy ideig tevékenykedett (sok ember örömére), végül eltűnt és felszámolta a jótevő szerepkört. Na ez volt az a pont, amikor azt éreztem, hogy igencsak ,,nagy a baj"

Mit üzen a testünk?

Mesélhetnék még jó pár hasonló történetet, de a forgatókönyv majdnem ugyanaz. Ha valaki elgyengül, pszichés megterhelés éri vagy már a depresszió tüneteit is mutatja, az egyetlen kiút a gyógyszerekbe való menekvés, akár ,,csodatevők” felkeresése, az idegklinikára való járkálás, a nyugtatók és az altatók tömkelegének használata. Félreértés ne essék, nem a gyógyszerek ellen vagyok, hisz sok esetben a pszichoterápia és a gyógyszerek alkalmazása, segíti elő a gyógyulást. Viszont bizonyos esetekben indokolatlan, sőt inkább ártunk vele. 

 

Ez a szomorú valóság, hisz néha figyelmen kívül hagyjuk a test és a lélek kapcsolatát. A legtöbb érrendszeri és szív betegségnek a hátterében is az áll, hogy az érzelmek ignorálva vannak. Erős és racionális lényként próbálunk élni, melynek igen nagy a hátulütője és igen sok testi tünetben nyilvánul meg. Ezért érdemes feltenni magunknak a kérdést, hogy mit üzen a testünk? Minél közelebb kerülünk önmagunkhoz, az érzelmeinkhez annál könnyebb lesz válaszolnunk ilyen és ehhez hasonló kérdésekre és talán elég bátorságot is szerzünk ahhoz, hogy egy kapszula bevétele helyett, inkább önmagunkba nézzünk. 

 

Mindezt összevetve alakult ki bennem a küldetéstudat… célom, hogy minél több emberhez eljusson a pszichológia, előadások, workshopok, cikkek által. Főleg olyan közösségekhez, akiktől nem egy karnyújtásnyira vannak a pszicho estek, az önismereti tréningek és a jó szakemberek. Ezért hát megpróbálok minél több tartalommal szolgálni az Online Magazinomban és a személyes találkozásokon.

Önismereti utazás

Egy önismereti utazásra invitállak. Ha az olvasottakból, az előadásokból és a workshopokból csak egy mondatot viszel magaddal, amivel azonosulni is tudsz és hajlandó vagy a befogadásukra is, már tettél egy nagy lépést a tudatosabb élet felé. Viszont nem elégséges a pszichológiai témákban való jártasság, a fejlődés többről szól.


Fontos szem előtt tartani, az Első lépést, ami a tudatosság, a megismerés és a ráeszmélés, vagyis az ,,aha élmény”. A Második lépés a változás, melynek kulcsa nem más mint, az önmagam és mások feltétel nélküli elfogadása. Aztán jön a cselekvés, vagyis a berögzült sémák és a viselkedési minták megváltoztatása.

Tudom, hogy borzasztó nehéz feladat, kilépni a megszokott életedből és máshogyan élni. Változtatni azon, amit hosszú évek során napról-napra kiépítettél. De ha szeretnél fejlődést elérni, meg kell hozni egy döntést, bele kell vágni, és teret kell engedni a változásnak. Ezért hát én segítek neked megtenni az első lépéseket, a többi viszont rajtad múlik…

bottom of page