top of page

FILM

Nap mint nap úttörők vagyunk, akik elindulnak, hogy felfedezzék a vad életet. Ehhez olyan tulajdonságokra van szükség, mint a bátorság, a tetterő, a spontaneitás, a döntőképesség és a harci szellem, hogy szembe tudjunk szállni azokkal a létünket fenyegető veszélyekkel, amelyekkel szembesülhetünk. A lelki fejlődés szempontjából a feladatunk az, hogy felismerjük, elfogadjuk és értelmesen használjuk az agresszió energiáját. Ne engedjük, hogy kontrollálatlanul szabad utat kapjon, ami majd mindent romba dönthet.

- Ruediger Dahlke, Margit Dahlke -

Hetedik
hetedik.jpg

Rendezte: David Fincher

Főszereplők: Brad Pitt, Morgan Freeman, Gwyneth Paltrow

 

Miért hasznos ez a film?

A film a hét főbűnt dolgozza fel (torkosság, fösvénység, restség, harag, kevélység, bujaság, irigység), így minden napra kijut egy belőle. Az alapgondolat szerint, azoktól az emberektől meg kell szabadulni, akik valamilyen módon rosszabbá teszik a világot, akár cselekedeteik, tulajdonságaik által. Így a gyilkosságok célja az, hogy a bűnös emberek megbűnhődjenek saját vétkeikért. A történet előrehaladtával, a film annyira magával ragadó és manipulatív, hogy ,,a kocsiban lezajlott beszélgetős jelenet" után, egy pillanatra meginog az ember és felteszi a kérdést magának ,,Doe valóban gonosz vagy csak a ,,jó ügy" érdekében gyilkol? Ez is szépen szemlélteti a pszichopata manipulatív erejét,  és felületes báját. 

 

Kérdések: 

 • Kerültem-e már olyan helyzetbe, ahol a dühtől és a hirtelen haragtól vezérelve, elhamarkodottan cselekedtem?

 • Mit jelent számomra a filmben megjelenő 7 főbűn, hogyan jelennek meg az én életemben?

 • ,,Ahhoz, hogy az emberek odafigyeljenek, ma már nem elég megveregetni a vállukat, oda kell csapni a nagy kalapáccsal. Akkor végre komolyan odafigyelnek"... Egyetértek-e ezzel a gondolattal?

Harcosok Klubbja
harcosokklubbja.jpg

Rendezte: David Fincher

Főszereplők: Edward Norton, Brad Pitt, Helena Bonham Carter

 

Miért hasznos ez a film?

A filmben rengeteg olyan ,,aranyköpéssel" találkozhatunk, melyek segítenek elgondolkodni azon, hogy mit is tartunk igazán fontosnak az életben. „Nem a munkád vagy... és nem is a bankbetéted! Nem a kocsid vagy és nem a tárcád tartalma! Nem egy menő ruha vagy! „. Továbbá segít megérteni, hogy a hatalom, a harc és az anarchia valóban hatásos-e a világ megváltoztatására.

 

Kérdések: 

 • Ki tudok-e kerülni a mókuskerékből, vagy inkább egy dolgozó zombiként élem le az életet?

 • Mennyire engedem magam befolyásolni, a felsőbb hatalmak és a média által?

 • Mi a fontosabb számomra, az hogy azzá váljak aki valójában vagyok, vagy inkább a másoknak való megfelelést választom?

 • A termékeim rabjai vagyok ,,amit birtoklok, az birtokba is vesz"?

Az utolsó szamuráj
samuraj.jpg

Rendezte: Edward Zwick

Főszereplők: Tom Cruise, Ken Watanabe, William Atherton

 

Miért hasznos ez a film?

A  harcművészet megmutatja az agresszió ellenpólusát, vagyis a békét. Úgy formál, hogy előtérbe kerüljön a bátorság, a becsület, a döntésképesség és a megbékélés. 

 

Kérdések: 

 • Mit jelent számomra a becsület és a tisztesség? Hogyan nyilvánul ez meg, az én életemben?

 • Nehéz helyzetekben függőségbe menekülők vagy inkább megkeresem a saját utamat és kiteljesedésre vágyom, mindenféle tudatmódosító szer nélkül?

 • Tanulhatok-e az ellenfelektől és képes vagyok-e a megbékélni velük?

A zongoratanárnő
zongoratanarno.jpg

Rendezte: Michael Haneke

Főszereplők: Isabelle Huppert, Annie Girardot, Benoît Magimel

 

Miért hasznos ez a film?

A nemek közötti dinamika, irányításvágy, hatalom, érzelemmentesség, visszafojtott agresszió, elfojtott szexualitás, mazochizmus kerül feldolgozásra. A zongoratanárnő egy érzelmi terrorban él, ahol passzívan elszenvedi anyja uralmát. Ezzel egy időben, elveszíti önmagát és érzelmeit, mint egy alabástromszobor van jelen a hétköznapokban. A évek során felgyülemlett frusztráció, elfojtás szabad teret kap és egyszer csak nagyot robban. A zongoratanárnő élete az anyja hatalmán túl kezdődik, amit Ő a szexualitásban, az önkárosításban, a diákjai feletti hatalomgyakorlásban él át. Otthon az áldozat szerepet képviseli, a zeneakadémián pedig egy kegyetlen nőt testesít meg. 

 

Kérdések: 

 • Érzem-e annak az igényét, hogy másokat irányítsak, kontroll alatt tartsak?

 • Mit jelent számomra az elfojtott agresszió és milyen formában tőr felszínre?

 • Tudom-e hogy miért maradnak az áldozatok egy bántalmazott kapcsolatban?

Parfüm: Egy gyilkos története
parfume.jpg

Rendezte: Tom Tykwer

Főszereplők: Ben Whishaw, Simon Chandler, David Calder

 

Miért hasznos ez a film?

Sokan éreztük már azt, hogy bizonyos pillanatokat újra meg újra átélnénk, ilyenkor szeretnénk megállítani az időt és jó mélyen elraktározni az ízeket, illatokat, érzéseket, élményeket. Van bennünk valamiféle rettegés afelől, hogy bizonyos emlékek feledésbe merülnek és az idő múlásával elhomályosodik minden. A főszereplő célja is ebből a félelemből ered, brutális gyilkosságok útján megfogja azt, ami az ember számára megfoghatatlan és bezárja, hogy örökké emlékezni tudjon annak szépségére. 

 

Kérdések: 

 • Mit teszek annak érdekében, hogy a kellemes emlékeimet elraktározzam?

 • Próbálok-e jelen lenni és mélyen megélni a pillanatokat?

 • Vannak-e pozitív, negatív emlékeim egyes illatokkal kapcsolatban, melyeket ha megérzek valamiféle érzés lesz úrrá rajtam?

 • Mit gondolok arról, hogy a feromonok alapján választunk-e partnert magunk mellé?

Mechanikus narancs
orange.jpg

Rendezte: Stanley Kubrick

Főszereplők: Malcolm McDowell, Patrick Magee, Adrienne Corri

 

Miért hasznos ez a film?

Egy erőszakos banda, aki átlépi a határokat, mindent lerombol maga körül és rettegésben tartja az embereket, akik ki vannak szolgáltatva az öncélú agresszivitásnak. A banda egyik tagja a börtönbe kerülve, arra vállalkozik, hogy részt vesz egy átneveléses módszerben, melynek célja az emberekben levő agresszió kiölése.  Az eljárás során elérik azt, hogy az agy automatikusan társítja az agresszív viselkedésformákat, a fizikai fájdalommal, ezt nevezik a pszichológiában klasszikus kondicionálásnak. A film a szabad akarat, az egyén és a rendszer szembenállását, az eredendő bűn témáját és jó pár társadalmi kérdést feszeget. 

 

Kérdések: 

 • Az agresszivitás ,,kényszerszerű kiölése", milyen hatással lenne az emberiségre?

 • Vajon minden ember aki részt vesz a bűnözésben alapvetően rossz, vagy külső hatások következtében (felsőbb hatalmak, társadalmi nyomások, szubkultúra) és egyéni döntések alapján válik ilyenné?

 • A szabad akarat erőszakos elnyomása, valóban elősegíti a jobb emberré válást? 

 • Egyáltalán, hogyan válhatunk jobbá?

 • Mire van szüksége az embernek ahhoz, hogy elhatározza magát és jobb útra térjen? Külső kényszerre, vagy belső motivációra?

Összeomlás
osszeomlas.jpg

Rendezte: Joel Schumacher

Főszereplők: Michael Douglas, Robert Duvall, Barbara Hershey

 

Miért hasznos ez a film?

Egy hétköznapi ember, aki a társadalmi korlátok alól egyszer csak kisiklik és nagyfokú kontrollvesztés lesz úrrá rajta. Egy krízishelyzetbe kerülve, hátat fordít az addig meghunyászkodó és alkalmazkodó életének, mindenből elege lesz és előtör belőle valamiféle düh, összeomlik és ámokfutásba kezd. 

 

Kérdések: 

 • Mi történik akkor, ha:

 • Az életemet nem úgy élem, mint egy meghunyászkodó, mások akaratát kielégítő, alkalmazkodó polgár? 

 • Nem hagyom, hogy a külső nyomások befolyása alá kerüljek és nem kötök már kompromisszumokat, hanem inkább saját értékrendem, eszméim szerint élek?

 • Hogyan válik az ember forradalmárrá, anarchistává, hol van az a határ amivel már nem tud megbirkózni?

 • Voltam-e már az összeomlás szélén, amikor mindenből elegem lett és a hétköznapi bosszúságok felgyülemlettek bennem? Mit tettem ekkor?

bottom of page