top of page

Könyvajánló

Rengeteg kérdés kavarog bennünk attól függően, hogy éppen milyen életszakaszban vagy krízishelyzetben vagyunk. A dilemmáink közepette meg akarjuk érteni, hogy mi miért történik. Keresünk, kutakodunk, hogy feltárjuk az ok-okozati összefüggéseket.


Egyesek azt mondják, hogy a sorsunk meg van írva, Isten akarata teljesül mindenekfelett. Mások szerint, mi magunk vagyunk a felelősek a tetteinkért, döntéseinkért és meg is akarjuk érteni a viselkedésünk mögött meghúzódó okokat. Általában ekkor jutunk el arra a pontra, hogy elmegyünk a könyves boltba és válaszokat próbálunk találni a sorok között.

 

Más esetekben az olvasás az ismereteink fejlesztését és a kikapcsolódásunk forrását jelentik. Bármi is legyen a célunk, fontos, hogy jól válasszunk, hisz egy jó könyv növeli az öntudatosságot és elősegítheti a válságok kezelésének képességét. Éppen ezért az alábbiakban összeállítottam egy listát, a legjobb szakemberek által megírt könyvekből, akik valóban hitelesek és írásaikat tudományos kutatások is alátámasztják.

 

A legtöbb szakember egyetért azzal, hogy az olvasás elősegítheti a jó mentális egészséget, növeli az empátiát, élesebbé teszi az elmét és befolyásolja a viselkedést, ezért már terápiás környezetben is alkalmazzák, mint ,,irodalomterápiát”.

,,A megfelelő történet a megfelelő időben olyan, mint a nyíl, mely szíven üt. Képes megtalálni és megragadni az olvasóban (vagy a hallgatóban) rejtőző dolgokat, a titkos sérelmeket, vagy dühöt, vagy a várakozó, fájdalmasan felszínre kívánkozó szükségletet." (Bruce Colville)

bottom of page