top of page

FILM

Párkapcsolataink kezdetén a mennyekben érezzük magunkat és azt hisszük, hogy megvalósítottuk szerelmi vágyálmunkat. Ebben a szakaszban a párok oda figyelnek egymásra és úgy gondolják, hogy ez így tart addig, ,,amíg a halál el nem választ". De egyszer csak leesik a rózsaszín szemüveg és elkezdenek tisztán látni. Ezután mutatkozik meg a valódi hajlandóság és  az egymásért való küzdelem. Még így is akarom-e? Kész vagyok egyensúlyt teremteni, és dolgozni egy érett párkapcsolatért?  

- Ruediger Dahlke, Margit Dahlke -

A rózsák háborúja
arozsakhaboruja.jpg

Rendezte: Danny DeVito

Főszereplők: Kathleen Turner, Michael Douglas, Danny DeVito

 

Miért hasznos ez a film?

A párkapcsolatokban fel nem dolgozott agresszió, a rombolásig vezethet. Annak ellenére, hogy a film túlfokozott és néhol dramatizál, szépen láttatja a kezdeti szerelmi fázis átalakulását, ami gyűlöletté csaphat át, ha nem fordítunk kellő figyelmet egymásra. 

Kérdések: 

 • Hogyan kezelem a felgyülemlett agressziót? 

 • Van-e bennem rombolási vágy?

 • Mindennap teszek-a azért valamit, hogy boldogabb párkapcsolatban élhessek?

 • A kapcsolatom elején érzett erős vonzerő, hogyan változott, alakult át?

 

Ajánlott:

Mindenkinek, aki párkapcsolati problémákkal küzd vagy csak egyszerűen bepillantást szeretne nyerni abba, hogy egy válási procedúra hogyan fajulhat el az önrombolásig.

Színes fátyol
szinesfatyol.jpg

Rendezte: John Curran

Főszereplők: Edward Norton, Naomi Watts, Liev Schreiber

 

Miért hasznos ez a film?

Kevés film közelíti meg úgy, a párkapcsolatok dinamikáját, mint a Színes fátyol. Szépen mutatja be, hogy egy kapcsolaton belül az idő előrehaladtával újra meg újra egymásra lehet találni és akár szerelembe is esni. Hisz a partner melletti kiteljesedés, az iránta érzett tisztelet, a változásra való hajlandóság és a megújulás iránti vágy, vezethet végig minket a kapcsolat rögös útján.

Kérdések: 

 • Átéltem-e már, hogy a megváltoztathatatlannak tűnő körülmények a legjobbat hozták ki belőlem?

 • Újra tudnám építeni a bizalmat, egy hűtlenség után? Képes lennék megfontoltan reagálni vagy elragadnának az indulatok?

 • Éreztem-e már azt, hogy a párom nevelgetni próbál?

 • Hiszek-e abban, hogy egy párkapcsolatban lehet fejlődni és olykor jobb emberré válni?

 

Ajánlott:

Mindenkinek, aki hinni szeretne abban, hogy a hosszú éveken át tartó házasság, nem feltétlenül von maga után elhidegülést, sőt újra meg újra esélyt ad a kapcsolódásra.

A felolvasó
afelolvaso.jpg

Rendezte: Stephen Daldry

Főszereplők: Kate Winslet, Ralph Fiennes, David Kross

 

Miért hasznos ez a film?

,,Nem az életkor az, ami minket felnőtté tesz", elindulhatunk ezen a szálon is, de a film mindenki számára más-más mondanivalóval szolgál. A múlt ereje, az őseinktől örökölt bűnösség, a feldolgozatlan traumák, az elmulasztott lehetőségek ott motoszkálnak bennünk és időről időre felszínre törnek. A kérdés az, hogy korunktól függetlenül hol ragadtunk meg és melyek azok az életciklusok melyekhez visszanyúlunk és újra akarjuk élni? 

Kérdések: 

 • Egykori döntéseim milyen hatással vannak a jelenlegi életemre?

 • Fiatalként mi az, amit elmulasztottam és azóta is vágyakozok utána? Milyen hatással van ez rám?

 • Hajlandó vagyok-e arra, hogy egy életet át cipeljem a múltból származó terheimet, ahelyett, hogy szembenéznék velük? 

 • Elítélem-e azokat a párkapcsolatokat, ahol a férfi és a nő közötti korkülönbség jelentős?

 

Ajánlott:

Mindenkinek, aki beszeretné pótolni az életében elmulasztott lehetőségeket. Azoknak is ajánlom, akik a különböző generációk között létrejövő szexualitást elítélik és készek ezen tabuk ledöntésére.

A szív hídjai
aszivhidjai.jpg

Rendezte: Clint Eastwood

Főszereplők: Meryl Streep, Clint Eastwood, Annie Corley

 

Miért hasznos ez a film?

A legtöbb kapcsolatot, egyszer csak utolér a mindennapok monotóniája. Ilyenkor kezdünk el vágyakozni egy jobb és szebb partner iránt, főleg ha azt érezzük, hogy valami kimaradt az életünkből. Hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni az aktuális partnerben rejlő lehetőségeket, akivel akár mélyebb szinteken is kiteljesedhetünk. Mindezek ellenére, ez a film szépen szemlélteti, azt ahogyan a szeretet és szerelem más-más fokozatokban is megtapasztalható anélkül, hogy meginogna a család iránti elkötelezettség.

Kérdések: 

 • Ha valami nem működik jól a kapcsolatomban, inkább más partner után nézek?

 • Hajlamos vagyok azt hinni, hogy egy új társ majd többet tud adni nekem?

 • Megtapasztaltam-e már, hogy az új kapcsolatokban is hasonló problémákkal szembesülök, mint az előzőekben?

 

Ajánlott:

Azoknak, akik néha eltévelyednek és nincsenek tisztában az érzéseikkel. Valami másra vágyva, sokszor figyelmen kívül hagyják, azokat az értékeket, melyek a szemük előtt vannak.

Diploma előtt
graduate.jpg

Rendezte: Mike Nichols

Főszereplők: Dustin Hoffman, Anne Bancroft, Katharine Ross

 

Miért hasznos ez a film?

A film a felnőtté válás rögös útját mutatja be, azokat a vívódásokat melyeken végig kell menni, az önmegvalósítás létrejötte és a szülők értékrendjétől való leválás végett. Valamiféle kapunyitási pánik kerül feldolgozásra, és egy gazdag fiú lázadása, aki  át szeretné venni saját sorsának irányítását. Nem akarja szülei életét élni, a konvenciók ellen harcol, ami megfolytja őt a kirakat családban. Nincsenek kapcsolódások, érzelmek, jó beszélgetések ehelyett egy kirakat család van, ahol mindenki csak megjátssza magát.

Kérdések: 

 • Mit jelent számomra a felnőtté válás?

 • Képes vagyok-e az elköteleződésre, felelősségvállalásra, kompromisszumkészségre?

 • Hogyan próbálok meg kilépni a szüleim árnyékából és önálló életet élni?

 • Éreztem-e már, hogy elveszetten bolyongok és fogalmam sincs, hogy mit akarok az élettől és önmagamtól?

 

Ajánlott:

Azoknak, akik egy kibontakozó szerelmet, egy önmegvalósítás előtt álló fiatalt szeretnének látni, egy olyan köntösben, ahol a komédia és a dráma tökéletes összjátéka egyesül. 

Az én szerelmem
szerelem.jpg

Rendezte: Maïwenn

Főszereplők: Vincent Cassel, Emmanuelle Bercot, Louis Garrel

 

Miért hasznos ez a film?

A film egy nárcisztikus kapcsolatot mutat be, nehezen feldolgozható az a fajta bántalmazás, lelki terror amit a filmvásznon látunk. A nárcisztikus férfiak első benyomásra igen csak megnyerő figurák, magabiztosak, furfangosak, így könnyen a csapdájukba keríülhetünk. Tehát van egy nárcisztikus személyiségzavaros, bántalmazó férfi és egy áldozat szerepben levő nő, akit behálóznak, szerelembe esik, aztán szétesik. Végül próbálja összerakni a széteső darabkáit, a kérdés az hogy sikerrel jár-e?

Kérdések: 

 • Tudod-e, hogy milyen tünetek állnak a nárcisztikus személyiségzavar hátterében?

 • Voltál-e már olyan kapcsolatban, ahol érzelmileg zsaroltak, akár fizikai bántalmazás is történt?

 • Gondolkodtál-e már azon, hogy miért maraduk benne egy bántalmazó kapcsolatban?

 

Ajánlott:

Azoknak, akiknek ismerős az a fajta párkapcsolat, ahol az egyik fél bántalmazó, a másik fél pedig áldozat szerepben van, viszont nem igazán értik az ott megjelenő dinamikákat. Azoknak is ajánlom, akik  egyszerűen nem merik bevallani önmaguknak, hogy egy nárcisztikus kapcsolatban élnek és próbálnak mentegetőzni, önmagukat hibáztatva a történtekért. 

Ha a férfi igazán szeret
whenaman.jpg

Rendezte: Luis Mandoki

Főszereplők:  Andy García, Meg Ryan, Ellen Burstyn

 

Miért hasznos ez a film?

A film Alice és Michael párkapcsolatát mutatja be, akik szenvedélyesen szeretik egymást, olyanok ők együtt, mint ahogy a képeslapokban a boldog családokat ábrázolják. Ezt a harmonikus idillt, Alice alkoholizmusa töri meg. De minden nehézség ellenére a családtagok egymás iránt érzett szeretete, elkötelezettsége és  lelkiereje lehetővé teszi, hogy a fájdalmas időszak után újra összeszedjék az apróra tört darabkákat és megpróbáljanak közösen szembenézni a problémával. Ez a film megtanítja nekünk, hogy mit jelent kitartani a párunk mellet, a legkeservesebb időszakokban, és a játék végén csapatként megnyerni a csatát.

Kérdések: 

 • Nehéz élethelyzetben is képes vagyok-e a párom mellett állni, vagy inkább megfutamodok, hátat fordítva a nehézségeknek?

 • ,,Jóban rosszban, amíg a halál el nem választ", ,,Egy csapat vagyunk", ,,A párkapcsolat egyik alapköve a csapatjáték"... Egyet tudok-e érteni ezekkel, az örök érvényű kijelentésekkel? 

 

Ajánlott:

Mindenkinek, aki abban a tévhitben él, hogy a párkapcsolatok csak a harmóniáról, a gondtalanságról, és a felhőtlen szerelemről szólnak. 

Közelebb
kozelebb.jpg

Rendezte: Mike Nichols

Főszereplők: Julia Roberts, Jude Law, Natalie Portman

 

Miért hasznos ez a film?

A film a kapcsolatok dinamikáját dolgozza fel kendőzetlenül, romantikus klisék nélkül, a száraz igazságot tárja elénk. A történet során, azt érezzük mintha egy érzelmi hullámvasúton ülnénk tele vágyakkal a szívünkben, ami egyszer csak önzéssé, bosszúvá és hazugsággá alakul. Ez a film egy tükröt tart és igen fájdalmas szembe nézni a valósággal. Nem a szimbiotikus szakaszra fókuszál, amikor mindent egy rózsaszín szemüvegen keresztül látunk, hanem azt mutatja be, hogy mi történik akkor, amikor elkezd idegesíteni a másikban minden, ami azelőtt annyira vonzott benne.

Kérdések: 

 • Tapasztaltam-e már azt, hogy minél jobban ragaszkodom a páromhoz, annál inkább eltaszítom magamtól?

 • Hogyan éltem meg azt az időszakot, amikor azzal szembesültem, hogy a párom bizonyos szokásai az agyamra mennek?

 • A kapcsolatban megjelenő hazudozások és manipulációk után, tudnék-e még bízni a páromban?

 • Újra lehet-e építeni az eljátszott bizalmat?

 

Ajánlott:

Azoknak ajánlom, akik már túljutottak az első pár randin és bele akarnak látni abba, hogy a nemek közötti harc és ragaszkodás milyen formákban nyilvánulhat meg.

A szabadság útjai
szabadsag.jpg

Rendezte:  Sam Mendes

Főszereplők:  Leonardo DiCaprio, Kate Winslet, David Harbour

 

Miért hasznos ez a film?

A film a kitörni vágyás kérdéskörét feszegeti, hisz a kertvárosban egy normális életet élő pár, túlságosan unalmas és a társas magány megtestesítője. April már a kilátástalanság határán, az egyetlen megoldást abban látja, ha hátra hagynak mindent és Párizsba költöznek.  A kérdés az, hogy Frank kapó-e az ötletre és elég erős ahhoz, hogy megtegye ezt a nagy lépést, a jobb jövő érdekében? A szabadságot választja és az azzal járó bizonytalanságot vagy inkább meghunyászkodik, félve a változástól, marad egy kirakat kapcsolatban?

Kérdések: 

 • Támogatom-e a párom álmait?

 • Partner vagyok-e az elrugaszkodott ötletei megvalósításában?

 • Van-e a baráti társaságomban, olyan ember aki, az álarc mögött meghúzódó igazságokat vissza reflektálja? Hogyan viselem a szembesítést, tagadással vagy elfogadással?

 • Érzek-e irigységet ha másoknak sikerült, az ami nekem nem pl. kitörni?

 

Ajánlott:

Azoknak ajánlom, akik félnek a változástól és inkább megalkusznak, homokba dugva a fejüket, meggyőzik önmagukat saját igazukról, ami csak a félelmekből származó idea. Azoknak is ajánlom, akik meg szeretnének ismerni egy olyan házasságot, melyben mindkét fél megsemmisül, ahol egymás vágyainak, álmainak támogatása nem kerül megvalósulásra és ez drasztikus következményekkel is járhat.

Jelenetek egy házasságból
jelenetek.jpg

Rendezte: Ingmar Bergman

Főszereplők: Liv Ullmann, Erland Josephson

 

Miért hasznos ez a film?

Miközben a főszereplők a megfelelési kényszer mocsarában vergődnek, elmegy mellettük az élet, a szexualitás, a vágyakozás, az érzelmek kinyilatkoztatása és minden más, ami egy párkapcsolatot életben tud tartani. Annyira erős bennük az intellektus iránti vágy, a racionalitás, hogy érzelmileg megsemmisülnek, üressé válnak és egy képzeletbeli boldog házasságot kreálnak magunk köré. Mindezek mellett megsérül az identitásuk is, megfeledkeznek arról, hogy kik is ők valójában. Öntudatukra ébredve gyűlölet lesz úrrá rajtuk és foggal-körömmel vissza akarják szerezni a kapcsolatban elveszített énjüket.  

Kérdések: 

 • Hogyan nyilvánul meg a férfi és a női dinamika saját párkapcsolatomban? Ki az aki az évek során elvesztette önmagát, és megsemmisült az önértékelése ,Én vagy a partnerem?

 • Érzelmi analfabéták vagyunk, akik az intellektus mögé bújva próbálnak meg, megfelelni a környezet elvárásainak?

 • Mi kell ahhoz, hogy vissza találjon egymáshoz az a két ember, akik egykor egymásba szerettek?

 

Ajánlott:

Ez egy fantasztikus film, egyfajta párkapcsolati kézikönyv, a jegyes oktatások helyett. Annak ellenére, hogy egy újonnan házasodni vágyó párnak igen nyomasztó képet adhat és lerombolhatja azt a fajta illúziót, amit a hollywoodi filmek elhitettek a szerelemről, megéri megbirkózni a sötét valósággal is, ki tudja mi vár ránk...

bottom of page