top of page
Search

FELEJTHETETLEN NYARALÁS A POZITÍV PSZICHOLÓGIÁVAL

Updated: Aug 9, 2020

,,Hogy az életünket jobbá tegyük, az élményeinket kell jobbá tenni”


- Csíkszentmihályi Mihály -


Ha az utazás és a pszichológia kapcsolatát vizsgáljuk, olyan fogalmakkal találkozunk, mint a személyiségfejlődés, önmegvalósítás, stressz csökkentés, boldogság, mindfulness, flow, pozitív pszichológia, jóllét, életminőség.. Ezek mind-mind jól hangzó szavak, de az üzenetük valahol ugyanaz: AZ UTAZÁS BOLDOGABBÁ TESZ.


Tudom sok esetben nagyon nehéz meggyőzni a kedves partnert vagy éppen önmagunkat arról, hogy milyen jó is lesz, ha az összekuporgatott pénzből nem egy újabb elektronikai cikket veszünk, hanem inkább élményekre költjük és elmegyünk nyaralni! Menj, utazz, láss és törődj önmagaddal.


Segíthet-e a pozitív pszichológia, hogy megtérüljön a befektetett pénz a nyaralásunk során? A válasz, IGEN. Kissé tudományosabban vizsgálódva nézzünk meg, hogy mit jelent a pozitív pszichológia és mi az, ami biztosítja a szubjektív jóllétünket.Mi is a pozitív pszichológia?


A pozitív pszichológia fő témája a boldogság. Módszere az erősségekre és a pozitív érzelmekre alapoz. Kimondja, hogy az ember a saját sorsáért tenni tudó személy, aki képes a benne rejlő lehetőségek kibontakoztatására, a folyamatos növekedésre, fejlődésre.


Fókuszában nem a traumák és az élet rossz dolgai állnak, hanem olyan tényezők, amelyek segítik az élettel való elégedettséget és a jóllét elérését.Mi az, ami biztosítja a jóllétet?


A jóllétet az határozza meg, hogy az egyén milyen kapcsolatban van a környezetével és azt szubjektíven hogyan éli meg és értékeli. A jóllét összefüggésben van a magánélettel, a munkával, a kapcsolatokkal, egészséggel stb. Ha valamely aspektus nem kielégítő, az egyén globális jóllét-érzete sem lesz teljes vagy pozitív előjelű, a harmónia és a pszichés kiegyensúlyozottság tekintetében.


Eszerint az egészséges jóllétet a következő 5 komponens biztosítja:


PERMA modell


  1. Pozitív érzelmek, boldogság (Positive Emotions): az élettel való elégedettség, az események pozitív oldalának meglátása és a pillanatokban való jelenlét

  2. Elmélyülés/aktív elfoglaltság (Engagement): olyan tevékenység megtalálása amely elmélyülést és élvezetet okoz, egy szóval flow élményben részesít

  3. Jó kapcsolatok (Positive Relationship): meleg, szeretetteljes társas kapcsolatok ápolása

  4. Értelem/célok (Meaning): életünk értelmének megtalálása és olyan célok kitűzése amiben kiteljesedést élhetünk át

  5. Teljesítmény/sikerérzet (Accomplishment): sikerek, eredmények eléréseÉpítsd fel saját PERMA modelled az utazásaid során!


Mielőtt belekezdenénk a modell boncolgatásába, megemlíteném Sonja Lyubomirsky és munkatársai közös kutatását. Eredményeik szerint alapvetően 3 dolog határozza meg azt, hogy mennyire vagyunk boldogok:


  • Öröklött tulajdonságok 50%

  • Körülmények 10%

  • Szándékos tettek 40%


Eléggé lehangoló ez az eredmény, de próbáljunk összpontosítani a szándékos tettekre. Tehát van 40%-nyi lehetőségünk arra, hogy növeljük a boldogság szintünket. Szuper! Na de hogyan alkalmazzuk az egyes alkotóelemeket? Milyen tényezőkkel maximalizálhatjuk személyes jóllétünket utazásaink során?1. Pozitív érzelmek: Engedjük meg magunknak, hogy élvezni tudjuk az életet, legyünk kissé hedonisták. Összpontosítsunk a kellemes élményekre és próbáljuk meg kapcsolatba lépni a természettel, emberekkel, épületekkel, mindennel, ami körülvesz bennünket. Élvezzük az ízeket, illatokat, a más kultúrák által adta lehetőségeket. Éljük át és raktározzuk el tapasztalatainkat. A nap végén pedig legyünk hálásak azért, hogy képesek voltunk pozitív érzelmeket generálni mások és önmagunk felé.


2. Elmélyülés: Az elmélyülés abban rejlik, hogy valóban részt veszünk abban amit csinálunk, képesek vagyunk fókuszálni és bevonódni. Ez a sokat hallott mindfulness, a pillanat megéléséről és a tudatos jelenlétről szól. Ahelyett, hogy megpróbálnánk minden nevezetességet futva végig nézni, képek tömegét megosztani a világhálón, inkább Lassítsunk le és Merüljünk el!
3. Jó kapcsolatok: Abból az alapgondolatból induljunk ki, hogy ,,Többet számít kivel utazol, mint az hogy hova”. Ne becsüljük alá a kapcsolatok fontosságát az utazásaink során, hisz ez egy ideális alkalom azok építésére. A családdal, barátokkal, partnerrel töltött idő más megvilágításba kerülhet, hisz a mindennapi konfliktusok háttérbe szorulhatnak, a szerelmi kapcsolatok kiteljesedhetnek, a családi kapcsolatok elmélyülhetnek. Ez egy esély arra, hogy jókat beszélgessünk, új élményekkel gazdagodjunk és valódi odafigyeléssel forduljunk egymáshoz. Ugyanakkor legyünk elfogadóak és értsük meg, ha egyedüllétre van szüksége másoknak vagy ha eltérő igényekkel indulunk el a nagy utazásra. Végül adjunk hálát a családunkért, barátainkért, partnerünkért, akikkel megtudjuk osztani az életünket.


4. Értelem: Szánjunk egy kis időt az önreflexióra, próbáljuk meg külső szemlélőként látni önmagunkat. Hisz a csend és a pihenés teret ad a vizsgálódásra: Hogyan is vagyok én önmagammal? Jó helyen vagyok-e az életben? Mit szeretnék igazán? Ne féljünk közelebb kerülni saját magunkhoz.

5. Teljesítmény: Célközpontú lények vagyunk, így a túl sok szabadidőt, a struktúra nélküliséget sokan nehezen viselik. Sokszor hallunk ilyen és ehhez hasonló mondatokat: ,,Én nem bírnék a tengerparton feküdni egy egész héten át”. Erre jó megoldás lehet bizonyos célok beiktatása, mint például új dolgok kipróbálása, kalandok keresése, gasztronómia felkutatása, blog írás stb. Próbáljunk meg olyan dolgokat tenni, amit azelőtt még soha, hisz ahhoz, hogy ,,az életünket jobbá tegyük, az élményeinket kell jobbá tenni”.
Arra biztatlak, hogy légy aktív résztvevője életednek, használd a PERMA modellt, hisz még mindig a kezedben van az a bizonyos 40%, ami lehetővé teszi számodra a boldogabb, teljesebb élet elérését.


コメント


bottom of page